maandag 25 november 2013

Website Engelandvaarders


Engelandvaarders staan nog steeds volop in de belangstelling. Het zijn de Nederlandse mannen en vrouwen die tijdens Wereldoorlog II uit bezet Nederland wisten te ontsnappen met de bedoeling in Engeland (of elders) actief deel te nemen aan de strijd tegen de vijand. De 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelfhoff Roelfzema was er een. Zijn verhaal is bekend door boek, film en zelfs musical. Maar er waren er meer zoals hij, veel meer zelfs, en ruim 1700 van deze Engelandvaarders hebben Engeland ook daadwerkelijk bereikt. Anderen zijn onderweg omgekomen of gearresteerd. En al deze mensen hebben zo hun verhaal. De lange reis, de angstige momenten, hulp of verraad, geluk of pech.

Katwijk heeft een bijzondere rol vervuld als vertrekpunt voor Engelandvaarders, vanaf het strand zijn verschillende ontsnappingspogingen ondernomen. Op initiatief van een groep mensen die deze geschiedenis levend willen houden is in 2011 de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk opgericht. Er waren zelfs vergevorderde plannen voor een Engelandvaardersmuseum op de Boulevard van Katwijk maar helaas toonde de gemeente weinig initiatief en daadkracht. Een gemiste kans. In buurgemeente Noordwijk zijn er nu plannen om iets dergelijks in een bunker uit te voeren.

Vanmiddag werd in het gemeentehuis van Katwijk de website van de stichting officieel gelanceerd. Onder de aanwezigen enkele Engelandvaarders. Sprekers waren o.a. burgemeester Wienen, generaal-majoor b.d. Hemmes (zelf Engelandvaarder) en ir. Vingerling, auteur en redacteur van de website.

De keurig verzorgde website is overzichtelijk opgezet en biedt een schat aan informatie met veel aandacht voor details en prachtige oude foto's. Je vindt hem hier:

www.engelandvaarderskatwijk.nl