zaterdag 16 november 2013

Nederland leest gratis

De weps/wesp.

In november wordt er in de bibliotheken een gratis boekje uitgedeeld. Dit sympathieke gebaar heet Nederland leest. Het is de bedoeling dat we met z'n allen een, al dan niet vergeten, meesterwerk uit de Nederlandse literatuur tot ons nemen. Dit jaar (het achtste op rij) is het de beurt aan Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans. Het boekje dateert uit 1940, was lange tijd redelijk populair op de leeslijst van de middelbare scholen (want lekker dun), werd ook nog verfilmd, maar zakte de laatste jaren toch enigszins weg in de vergetelheid. Net als Bomans zelf trouwens, die na zijn overlijden in 1971 nauwelijks nog gelezen wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het oubollige boekje destijds op school niet zo heel leuk vond, en nu, na enkele pogingen tot herlezing, nog steeds niet. 

Hoofdpersoon van het verhaal is Erik Pinksterblom (9). Hij stapt op een nacht in het schilderij Wollewei, dat boven zijn bed hangt, en komt zo in de wereld van de insecten terecht. 


In Naturalis is er leuk op deze actie ingespeeld door een kleine zaal in te richten als Wollewei. Aan de hand van citaten van Bomans wordt in zes belangrijke levensthema’s - van geboorte tot dood - telkens een dier uitgelicht.
Deze expositie werd op 1 november geopend door Midas Dekkers en Philip Freriks. Beide heren zijn op 30 november weer van de partij met een literaire insectenshow in het Auditorium van Naturalis. Op deze dag is dit museum gratis toegankelijk voor de leden van de bibliotheek op vertoon van het gratis boekje. En aangezien gratis  het mooiste woord is in de Nederlandse taal, zal het dan wel behoorlijk druk worden. Er is die dag ook nog eens van alles georganiseerd, waaronder een speedcollege van Freek Vonk, de enorm populaire huisbioloog van Naturalis.