dinsdag 22 januari 2019

Terug die girorekening!

De WRR (een adviesraad voor de regering) pleit in een recent rapport voor de oprichting van een staatsbank. Er zou een publiek, niet-commercieel en vooral betrouwbaar alternatief moeten komen waar burgers terecht kunnen voor hun alledaagse bankzaken. Een volksbank, een nutsbank, “een soort Rijkspostspaarbank” zeg maar.

Dit is de gotspe van het jaar want zo’n bank hadden we  al in Nederland, namelijk… de Rijkspostspaarbank en de Postcheque en Girodienst, later samen de Postbank. Een prachtige, succesvolle bank voor iedereen. In de jaren 90 zorgvuldig de nek omgedraaid en uitgeleverd aan de grootste graaibank van Nederland, de ING. Snelle jongens, arrogantie, enorme schandalen, criminaliteit en boetes, bonussen en salarissen buiten proportie.

Het grootste schandaal is nog dat deze bankpiemels in de slipstream van alle reorganisaties een ander mooi bedrijf hebben kapotgemaakt: Postkantoren BV. Want dat schijnt iedereen vergeten te zijn inmiddels, het is de ING (halve eigenaar) die hier de stekker uittrok omdat ze het als ‘sjieke bank’ ordinair vond in hetzelfde pand te zitten als PTT Post (andere helft). De ING heeft Nederland van z’n postkantoren beroofd. Ook nog.

Na er eerst jarenlang de boel verziekt te hebben. Een dienstverlenend bedrijf moest commercieel worden, met targets. Nietsvermoedende klanten die om een postzegel kwamen moest zonodig ook een staatslot of een doorlopend krediet aangesmeerd worden. De megawinsten van ING leken nooit aan het postkantoor ten goede te komen. Dat bedrijf werd uitgehold en afgeknepen, het moest doodbloeden om het bestaansrecht te kunnen ontzeggen. Uiteindelijk kwam de sluiting en het personeel werd midden in de crisis het bos ingejaagd. Vaak op een kansloze leeftijd voor de toch al magere arbeidsmarkt.

Met de Postbank kreeg de ING (1,7 miljoen rekeninghouders) er in een klap bijna 8 miljoen girorekeninghouders bij. Ik kan mij echt niet voorstellen dat die allemaal zo geweldig tevreden zijn geweest met deze gedwongen transfer of met de ING-vlag zoals die er nu bijhangt. Dus:

Terug die Rijkspostspaarbank!
Terug die girorekening!
En niet te vergeten: terug dat Postkantoor!!