woensdag 24 mei 2017

Mannen Met Ladders (Gebakken ei, deel 2)


Gisteren had ik alwéér te doen met de moedermeeuw van twee huizen verderop.

Tijdens de lunch verschenen er twee Mannen met Ladders die voor veel paniek en woede bij de broedende vogels zorgden. En terecht, want terwijl de moeder en haar clan schreeuwend en poepend in de lucht rondcirkelden, bekeken de mannen de groene eieren in het nest en overgoten ze met slaolie uit een fles. Daarna werd dit ritueel nog op een paar andere dakkapellen in de buurt herhaald.

Ik vond het ontzettend zielig om te zien, vooral omdat ik weet hoeveel tijd en moeite deze vogels al geïnvesteerd hebben. Allemaal voor niets dus, inclusief het dagenlange broeden in de blakerhitte. Als de eieren "behandeld" zijn met olie, laten ze geen lucht meer door en komen er geen kuikens. Na het vertrek van de heren bleven de vogels nog lange tijd overdreven alert, de harmonie was weg (ook bij mij), maar betrokken uiteindelijk weer gewoon hun posities op de nesten.

Ik begrijp deze actie wel, ik wil namelijk ook geen meeuwennest op mijn dak. Maar, laat het dan ook niet zo ver komen en grijp in nog voor het broedseizoen begint, als de eerste "verkenners" verschijnen. Dat is trouwens ook wat de gemeente adviseert. Meeuwen zijn beschermde vogels die je in het broedseizoen niet mag lastig vallen, maar de gemeente heeft hiervoor een ontheffing. Lees hier mijn blogpost over de inzet van roofvogels.

Het viel mij nog op dat het gespecialiseerde bedrijf gebruik maakt van "neutrale" bestelwagens, wel in de kleur van de bedrijfskleding, maar geen tekst of reclame. Waarschijnlijk worden de werknemers (die waarschijnlijk ook andere "plaagdieren" zoals duiven "opruimen") of hun opdrachtgevers regelmatig belaagd, verbaal of non-verbaal. Echt sympathiek werk lijkt het mij dan ook niet, niet iets om 's avond op de bank met voldoening aan terug te denken.