woensdag 27 januari 2016

Rainer Regiment Museum


De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd in 2014 volop herdacht en zal ongetwijfeld  in 2018 opnieuw de nodige aandacht krijgen. Maar ook de tussenliggende jaren bieden genoeg stof om terug te blikken en te herdenken. Bijvoorbeeld de slag aan de Somme en de slag bij Verdun, beiden in 1916. Persoonlijk krijg ik er niet snel genoeg van.



Het Rainer Regiment Museum is een van de kleine musea die onderdak hebben gevonden in de oude vesting die hoog boven Salzburg uittorent. De expositie werd na afloop van de Eerste Wereldoorlog in 1918 opgezet met behulp van veteranen van het voormalig thuisregiment van deze stad.


Salzburg maakt pas sinds 1816 definitief deel uit van Oostenrijk. Daarvoor was het een rijk en succesvol, maar vooral eigenzinnig vorstendom bestuurd door een aartsbisschop. De zoutwinning bracht inkomsten en macht, maar was ook de aanleiding tot oorlogen, bijvoorbeeld met naaste concurrent Beieren.

Het thuisregiment (gevestigd in 1682) werd in 1913 vernoemd naar aartshertog Rainer, een overleden ex-commandant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Rainer Regiment ingezet aan de Russische en Italiaanse fronten, waar 5000 manschappen zijn gesneuveld.







Voor 2018 is in dit museum een speciale expositie gepland, met als thema het einde van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk in 1918. In dit jaar werd ook het Rainer Regiment ontbonden.



Gerelateerde blogposts: hier en hier.

Het Rainer Regiment Museum vind je hier.