zondag 22 maart 2015

My kingdom for a horse


Vandaag vonden in de kathedraal van Leicester plechtigheden plaats rond de herbegrafenis van koning Richard III. Daaraan voorafgaand werden zijn stoffelijke resten (in een loden kist met eikenhouten omhulsel) in processie langs het slagveld van Bosworth gedragen.

Richard III (1452-1485) is vooral bekend door het gelijknamige stuk van Shakespeare (inderdaad: "A horse, a horse, my kingdom for a horse"). Voor deze gelegenheid herlas ik nog eens de bewerking van dit toneelstuk door Gerrit Komrij uit 1989. Hij vertaalde de beroemde laatste woorden van Richard als: "Een paard! Een paard! Mijn wereld voor een paard!".


Een kort, maar lezenswaardig artikel over Richard III vind je hier. Met bijzonderheden over zijn leven, zijn dood, zijn rivaal Henry Tudor (de vader van Henry VIII), de vondst van Richards skelet in 2012 en het geleverde wetenschappelijk bewijs van echtheid.

Vergeet vooral niet de laatste alinea van het artikel te lezen. Het is erg vermakelijk om te zien op welke manieren er een slaatje wordt geslagen uit de plechtigheden van vandaag.