maandag 3 november 2014

Peter Middendorp: Vertrouwd voordelig


Vertrouwd voordelig, de nieuwe roman van Peter Middendorp, heeft in korte tijd al veel boze Drenten maar ook enkele herdrukken opgeleverd.

In het sterk autobiografische boek beschrijft Middendorp (1971) het leven van de 17 jarige Vincent in Emmen, eind jaren 80. Een jeugd doordrenkt van Blokker, de vader is namelijk de locale filiaalhouder van deze warenhuisketen en het gezin woont boven de zaak. De buitenverlichting van de winkel zet er 's avonds ook binnen alles in een letterlijk oranje gloed, er is geen ontkomen aan.

Vincent haat vrijwel alles & iedereen. Drenthe in het algemeen en Emmen in het bijzonder, de Blokkerwinkel, de klanten en vooral zijn gedienstige, meegaande vader. De opstandige puber is weer van school gestuurd en hangt wat rond in de winkel. Ook heeft hij een baantje als tafelruimer in de dierentuin.

Ondanks het tragikomische karakter van dit boek is de sfeer voornamelijk grauw. De goedkope sleur in de Blokkerwinkel, een verkering die niet echt van de grond komt en de zelfmoord van een buurvrouw. Een vrolijke noot is nauwelijks te bespeuren. IJzersterk zijn vooral de beschrijvingen van de klanten en situaties in de winkel.

Toch had ik iets meer van dit boek verwacht, de verschillende interviews met Peter Middendorp waren eigenlijk leuker en veelbelovender. Met de onvermijdelijke tirades over Blokker en Drenthe, maar ook veel zelfspot. Hij moet een erg vervelend ventje zijn geweest in zijn jeugd, een echte neighbourhood bully. Daar had ik graag meer van teruggezien in het boek.

Toch heb ik deze roman met net zo veel plezier gelezen als Middendorps columns in de Volkskrant.