donderdag 18 oktober 2012

Cobra mares


Vier merries braaf naast elkaar op het strand. Als je de foto's ziet is het bijna niet voor te stellen dat het in werkelijkheid beeldjes zijn van zo'n 23 cm hoog! De paardjes zijn gemaakt door Brigitte Eberl uit München en meesterlijk beschilderd door Josine Vingerling, die hiermee haar reputatie van "Queen of Dapple Grey" weer ruimschoots waarmaakt. 

Deze modelpaarden, zgn. resins, worden in een vaak kleine oplage gegoten in kunsthars en daarna beschilderd. Soms doen de kopers dat zelf en soms laten ze dat doen door daarin gespecialiseerde kunstenaars, zoals Josine Vingerling. In Nederland is deze hobby nog niet zo bekend, maar wereldwijd houden toch duizenden mensen zich hiermee bezig. Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd met een officiële jury. In de Verenigde Staten maken liefhebbers soms een enorme rit van de ene staat naar de andere om bij zo'n live show aanwezig te kunnen zijn. Het gaat er dan vooral om dat het paardje er zo realistisch mogelijk uitziet. 

Is dit raar? Ach welnee. Er zijn modellen van auto's, treinen en schepen. Dus ook van paarden. En denk aan poppenhuizen en Madurodam. Mensen hebben altijd al miniatuuruitvoeringen verzameld van zaken die ze in het groot niet kunnen bezitten. Ze spreken tot de verbeelding.