Boeken die ik voor de tweede keer gelezen heb, tellen hier niet mee. Dit jaar heb ik het lidmaatschap van de bibliotheek opgezegd, en dat had natuurlijk invloed op mijn leesgedrag. Meer boeken uit eigen kast, en eindelijk (een beetje) mijn lijstje afwerken. Daarnaast heb ik, tegen mijn gewoonte in, een aantal boeken herlezen. Soms na twintig of dertig jaar. Dat ga ik zeker vaker doen, zeer de moeite waard!
dinsdag 28 december 2021
Boekjaar 2021
vrijdag 24 december 2021
Luisterjaar 2021
Eigenlijk hebben ook Amanda Anne Platt & The Honeycutters ruimschoots een plaats verdiend op deze lijst, maar die hebben geen album uitgebracht. Wel vanaf april elke maand een prachtsingle met een sfeervol hoesje en twee nummers. Ik heb ze allemaal in een lange playlist gezet en veel gedraaid. Normaal ben ik niet zo van de country, maar dit was de moeite waard.
In 2021 heb ik gemiddeld 6 uur per dag muziek gestreamd via Apple. Daar zat weer veel jazz bij, maar de hardbop heeft plaatsgemaakt voor meer hedendaagse jazz, en dan vooral uit Scandinavië. Mijn grootste ontdekking dit jaar is het Zweedse Esbjörn Svensson Trio, tevens mijn ‘meest gedraaide artiest’. Helaas bestaat deze band niet meer, na een tragisch duikongeval van Svensson in 2008.
Het meest gedraaide album is Baueresque van de Nederlandse band Bauer, uit 2004 alweer, maar voor mij helemaal nieuw. Word er nog steeds vrolijk van. Climbing Trees, ook van dit album, is mijn meest gedraaide nummer.
Someday
My Prince Will Come van het Miles Davis Sextet staat dan op een goede tweede
plaats. Een prachtalbum, met op de cover een gezellige foto van de toenmalige
mevrouw Davis, Frances.
woensdag 22 december 2021
zaterdag 18 december 2021
A Pony for Christmas
donderdag 16 december 2021
dinsdag 14 december 2021
Sushi voor je knaagdier
Smaakvolle sushi rolletjes voor je knaagdier.
bron alle afb.: advertentie Hano |
zondag 12 december 2021
Marten Toonder en Zuivelman
In het geboorteregister van 1912 lees ik hoe op 2 mei de stuurman Marten Toonder (senior dus), 32 jaar, verklaart dat om 6 uur des voormiddags bij hem thuis in de Thorbeckestraat 28 een jongen is geboren, die Marten genaamd zal worden. Getuigen bij deze aangifte zijn een gemeenteklerk met de achternaam Rikkert, en een rijkszuivelvisiteur Van Welt.
Rijkszuivelvisiteur? Wat is dat, en wat doe hij daar bij het loket geboorteaangiften? Het is geen gemeenteambtenaar, want “rijks”. Heeft hij misschien ook een geboorte aan te geven? Of hing hij toch ambtshalve op het gemeentehuis rond? Elders lees ik dat zo'n rijkszuivelvisiteur te maken had met de zuivelinspectie in Nederland. Dat was nodig voor een behoorlijke handhaving van de Boterwet uit 1889, die de fabricage en verkoop van boter reguleerde. Blijft toch de vraag: wat doe die man op het stadhuis van Rotterdam?
In het archief kan ik ook de registratiekaart van het gezin Toonder bekijken. Vader, moeder, Marten en zijn broer Jan Gerhard staan erop vermeld. Bovenaan de kaart staat het woord vuurwapen gestempeld. Wat betekent dat? Een vuurwapen in huize Toonder? Dat kan te maken hebben met het werk van Marten sr. In 1914 was hij gezagvoerder bij de koopvaardij. Ook nu nog mag de kapitein van een koopvaardijschip zichzelf bewapenen tegen zeerovers (en muiters?).
Maar in principe mocht in die tijd iedereen in Nederland een vuurwapen bezitten. Door een maas in de wet was dat vrij. Pas toen de angst voor een communistische omwenteling ging opspelen, greep de minister van Justitie in. De vuurwapenwet van 1919 legde burgers strengere beperkingen op.*
*Historisch
Nieuwsblad 12/2019
vrijdag 10 december 2021
woensdag 8 december 2021
Lionel Shriver: Tot de dood ons scheidt
Kay en Cyril, een vitaal Engels echtpaar, besluiten op hun vijftigste om er samen een eind aan te maken als ze tachtig jaar zullen zijn. Ze hebben geen zin in een geestelijke en lichamelijke aftakeling, en willen de NHS geld en moeite besparen. De zaakjes zijn goed geregeld en de benodigde pillen (Cyril is arts) staan ruim dertig jaar in hun koelkast gereed. In 2020 is het dan zover, maar de twijfel slaat toe. Wat nu? Lionel Shriver beschrijft verschillende scenario's, soms hilarisch, soms angstwekkend. Het verhaal begint telkens opnieuw, vergelijkbaar met de film Groundhog Day. De meeste varianten zijn helaas maar al te realistisch en denkbaar, maar de schrijver draait ook wel eens door op een manier die me aan de dystopische serie Years and Years doet denken. Het verhaal is erg actueel, de personages hebben te maken met covid en Brexit. En soms lijkt het zelfs of Shriver hiermee een parallel trekt: blijven of gaan? (De oorspronkelijke titel van het boek is Should We Stay or Should We Go.) Ik lees de boeken van Lionel Shriver altijd met veel plezier. Zij trapt graag op de lange tenen van deze tijd, voor mij een extra reden. ★★★★☆
dinsdag 7 december 2021
Cocoonen
Vanmorgen is de kerstboom opgetuigd. Zelf ben ik al redelijk tevreden met de mooie ster voor het raam (en op z’n tijd een VOC-versnapering), maar mijn vrouw gaat voor het hele pakket. Dus een boom gescoord (nog elk jaar groter), en alle dozen met kerstcuriosa weer van zolder gesjouwd. En ja, het resultaat is dan toch weer supergezellig en de moeite waard. En wat vind je van onze kerststalfiguren?
Ik heb
de indruk dat veel mensen dit jaar 1 of 2 weken eerder begonnen zijn met de
lichtjes en versieringen. Misschien komt dat door de onaangename sfeer die op
dit moment over Nederland hangt. Dan kun je het in ieder geval thuis gezellig
maken.
maandag 6 december 2021
Friesian Cross
Leuk, een oude bekende! Django kent meerdere incarnaties. Hier brengt Breyer het paardje, geboetseerd door Josine Vingerling, uit als Friesian Cross in de Stablemates serie.
zondag 5 december 2021
Sint en Maarten
vrijdag 3 december 2021
Decemberstrand
woensdag 1 december 2021
Paardenmiddel
maandag 29 november 2021
Bye bye bieb
Vorige maand heb ik mijn lidmaatschap opgezegd bij de bibliotheek. Dat zou voorheen ondenkbaar zijn geweest, ik ben mijn hele lezende leven al lid. Maar de bieb is meer en meer op een soort wijkcentrum gaan lijken, en ik had er nu echt genoeg van. De boeken zijn letterlijk aan de kant geschoven, om nog meer ruimte te creëren voor zitjes, tafels en de bijbehorende (niet-leesbevorderende) activiteiten. Er is o.a. een breiclub, en er zijn gametoernooien voor de jeugd. Een gezelschap dames met schapenpermanent drinkt thee en keuvelt honderduit, pal naast de kast geschiedenis. Gezellig, jazeker, maar het zoekt niet prettig. Er zijn taallessen en verderop moet ik aanhoren hoe iemand hulp krijgt bij het invullen van zijn belastingmisère. De geitenwollensokkenbrigade heeft hier de zaak overgenomen, en over de bibliotheek van vroeger wordt neerbuigend gedaan: een ‘uitleenfabriek’.
Ik
ontving een bevestigingsmail van twee zakelijke regels. Mijn lidmaatschap, ooit
onderdeel van mijn persoonlijke identiteit, gaat uit als een nachtkaars. Ik
hoef en verwacht natuurlijk geen uitzwaaicomité, maar het voelt wel raar na
meer dan vijftig jaar. Een modern bedrijf zou tegenwoordig, naar Amerikaans
voorbeeld, opmerken dat ze het jammer vinden dat je gaat. Plus een vermelding
hoe je, bij spijt, snel weer lid kunt worden. Dat laatste acht ik nu vrijwel
uitgesloten, maar mocht er ooit weer een uitleenfabriek verschijnen, dan ben ik
de eerste.
zondag 28 november 2021
vrijdag 26 november 2021
Jammer
Treurig uitzicht. Vanachter mijn raam moet ik toezien hoe iets verderop een perfect en gezond berkenboompje wordt omgelegd. Twee buurlieden vergrijpen zich aan de ranke zilveren stam en takken. Er is wat gehannes met een lullig zaagje, het valt allemaal niet mee. Vaarwel meesjes en roodborstje. En nu? Een betegelde “tuin”, of erger nog: een parkeerplaats?
woensdag 24 november 2021
L.H. Wiener: Shanghai Massage
Een gepensioneerde leraar Engels blikt terug op zijn relatie met een voormalig leerlinge van hem. Een merkwaardig stel met een leeftijdsverschil van tweeënveertig jaren. De schrijver heeft nog steeds een flinke eigendunk, maar moet toch erkennen dat hij zijn beste tijd nu wel gehad heeft. Schouderophalend, maar toch ook ontevreden gaat hij zijn eigen eenzame weg. Er wordt veel gemopperd. Het boek, met waarschijnlijk een hoog autobiografisch gehalte, zwalkt alle kanten op. Nu eens over de geneugten van sterke drank, of perfect uitgevoerde oosterse massages ("no sex"), dan weer over 's schrijvers konijn, zijn boot, Engelse literatuur of proletarisch winkelen bij de Albert Heijn. En natuurlijk zijn er de onvermijdelijke overpeinzingen over zijn vriendinnen en echtgenoten door de jaren heen, inmiddels allemaal ex. Uiteindelijk houdt niemand het bij hem uit, en ook ik als lezer, haal slechts met moeite de eindstreep. ★★☆☆☆