vrijdag 25 augustus 2017

Laika en The Thunderbolt Kid


Op dit moment lees ik met heel veel plezier The Life and Times of the Thunderbolt Kid van Bill Bryson. Ik heb het bijna uit, maar ik kan nu al zeggen dat het veruit de leukste "Bryson" is tot nu toe. Er valt heel veel te lachen in dit boek. Bill Bryson (1951) vertelt over zijn jeugd in Des Moines, Iowa en over de Verenigde Staten in de jaren 50 van de vorige eeuw, een periode van
voorspoed, groei en belofte. Billy groeit op in het rommelige gezin Bryson, zijn ouders zijn allebei journalist. De beschrijving van zijn niet altijd even brave schooltijd heeft een hoog South Park gehalte.

Zoals gezegd ging het in die periode in alle opzichten ontzettend goed in de USA. Beter dan ooit tevoren of er na. Ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat vooral Amerikanen van Brysons generatie er met veel nostalgie op terugblikken. En wellicht verklaart dit (voor een deel althans) de drijfveren van Donald "Make America Great Again" Trump (1946) en de zijnen. Maar misschien is dit naïef gedacht van mij.

In het boek komen ook veel nieuwsfeiten en feitjes uit dit tijdvak zijdelings aan bod, bijvoorbeeld atoomproeven, uitvindingen, racisme en de wedloop met de Russen in de ruimte. De Sovjet-Unie had hierbij een flinke voorsprong en dat was voor de Amerikanen moeilijk te verteren.


Zestig jaar geleden, in 1957, werd het Russische hondje Laika gelanceerd in de Spoetnik 2. Laika was het eerste levende wezen dat rond de aarde cirkelde. Het is helaas niet goed met haar afgelopen.


In 2015 zag ik in Naturalis een light sculpture van Laika, gemaakt door de Bulgaarse kunstenaar Stefan Yordanov (1972).

 Zie ook Yordanovs Pegasus 2.0 hier.