woensdag 20 juli 2016

Niet zielig


Op de bovenste foto zie je het niet onmiddellijk, maar deze mooie trotse brandgans heeft een gebroken vleugel.


Vorig jaar hield hij/zij zich nog uitsluitend op aan de achterzijde van het Pesthuis, langs de Plesmanlaan. Er kwamen toen regelmatig ongeruste dierenliefhebbers binnen om te melden dat er een gewonde vogel rondliep en of we die maar even wilden vangen en afleveren bij de vogelbescherming of dierenambulance. Dat is inderdaad een paar keer geprobeerd, maar de gans was de goedbedoelende belagers telkens te snel af.


Later bleek dat het dier zich met één vleugel uitstekend wist te redden en je kon hem vaak plukkend in het gras aan de overkant van het fietspad aantreffen. Hij werd toen verder met rust gelaten en maakt sindsdien deel uit van de prettige omgeving van de wateren rond Naturalis. Sinds dit voorjaar heeft hij zich verkast naar de voorkant van het Pesthuis en heeft daar een bruin leven.


Ik vind het een aandoenlijk gezicht als hij zich uitgebreid poetst en de gewonde vleugel (nu een rare spriet) daarbij net zo veel aandacht krijgt als de gezonde helft. Ik heb overigens lang gedacht dat het een Canadese gans was, die lijken dan ook erg op de brandgans.