vrijdag 7 augustus 2015

Joukje Akveld: Een aap op de WC


Sommige kinderboeken zijn zo leuk, die wil je zelfs als volwassene wel lezen en in je kast hebben. Een goed voorbeeld daarvan is Een aap op de WC van Joukje Akveld.

Hoewel ik niet bepaald tot de doelgroep behoor, viel ik onmiddellijk voor het verhaal wat hierin verteld wordt, de geschiedenis van de dierentuin van Rotterdam in oorlogstijd. Helder en boeiend laat Akveld ons in 120 prachtig door Martijn van der Linde geïllustreerde bladzijden zien wat er door de oorlog verloren is gegaan en hoe uiteindelijk Blijdorp is ontstaan.

In dit verhaal staat het bombardement van Rotterdam letterlijk centraal. Precies midden in het boek staat een opsomming van de verwoesting: 25.000 huizen, 2400 winkels, 4 ziekenhuizen, 69 scholen, en zo gaat het door. In de oude dierentuin, midden in de stad, vielen geen bommen. Maar door de enorme stadsbrand die volgde op het bombardement zijn wel dieren omgekomen en een aantal ontsnapt. Sommige moesten worden afgeschoten. Toch is dit geen 'zielig' boek, op nuchtere wijze wordt kinderen uitgelegd wat oorlog is. Het staat vol met leuke anekdotes van oppassers van toen en portretten van allerlei dieren. Een fijn boek op prettig formaat, leuk om kado te geven, desnoods aan jezelf.


In het boek staat ook het verhaal van de twee pantserkrokodillen Hakuna en Matata. Die zijn heel oud geworden, 85 jaar of 100 jaar, daarover zijn de meningen verdeeld. Het vrouwtje Matata stierf juli 2014 en het mannetje Hakuna maart 2015. Onderstaande foto's zijn van een bezoekje aan Blijdorp in 2013, ik weet niet of het Hakuna en Matata zijn, maar de kans is dus groot.





Meer Blijdorp vind je hier en hier.