woensdag 10 juni 2015

Alex Johnson: Buitengewone bibliotheken


Met veel plezier las, maar vooral bekeek ik het boek Buitengewone bibliotheken van de Britse journalist Alex Johnson. Het prachtige fotoboek over bibliotheken (en lezers) overal ter wereld is duidelijk met veel liefde samengesteld.

De locaties waar de boeken uitgeleend of ingekeken kunnen worden zijn niet bepaald conventioneel, en juist dat maakt dit boek zo kleurrijk en verrassend. Als leespassionata voel ik grote sympathie voor de geportretteerde lezers en vooral de mensen die het allemaal mogelijk maken, die hun nek uitsteken om op creatieve wijze of onder moeilijke omstandigheden het leesvoer aan de man te brengen. Dit gaat soms letterlijk erg ver: per kameel in de Gobiwoestijn of per ezel in het Andesgebergte. De lagere schoolleraar en reizende bibliothecaris Luis Soriano bijvoorbeeld, werd onderweg door bandieten gekneveld en beroofd van een exemplaar van Paulo Coelho's roman Brida.

Er komt veel aan bod in dit boek. Naast de genoemde mobiele bibliotheken is er aandacht voor thuisbibliotheken en allerlei grote, maar vooral veel kleine bibliotheken. Iedereen kent inmiddels wel de sympathieke little free libraries of een variant daarop in eigen omgeving.

Alex Johnson schrijft voor The Independent, zijn beide ouders zijn bibliothecarissen. Hij blogt op Bookshelf en Shedworking.