woensdag 3 juli 2013

Yoga Nidra


Laatst was ik in de gelegenheid om een Yoga Nidra te ervaren, een geweldige methode om ultiem te ontspannen. Men beweert dat een uur Yoga Nidra te vergelijken is met vier uur slaap. De sessie, die een klein uur zou duren, werd gestart met de savasana (lijkhouding), waar een gemiddelde yogales juist altijd mee afgesloten wordt. Een volledige en bewuste ont-spanning. En hoewel de naam mij enigszins tegenstaat, vind ik dit altijd weer een bijzonder prettige ervaring, een beloning bijna, na de voorgaande reeks pittige yogahoudingen.

Maar zoals gezegd, aan deze savasana ging niets vooraf. Andere verschillen waren nog dat er geen muziek was, maar wel een lekker wierookje. En verder ging de deur op slot, zodat we niet gestoord zouden worden. Ook was ik redelijk warm gekleed, omdat een uur liggen het lichaam kan doen afkoelen. Na de savasana en andere ontspanningsoefeningen was er nog sprake van een affirmatie (een positief voornemen), korte visualisaties en het ervaren van de stilte. Het was de bedoeling om niet in slaap te vallen, integendeel zelfs. Yoga Nidra is namelijk een soort meditatieve techniek die naast de diepe ontspanning tot doel heeft het bewust beleven van de droomloze slaap.

Yoga Nidra betekent letterlijk 'yoga slaap'. Je bewustzijn zit tussen waken en slapen in. Je bent wakker, maar je hersenen hebben een overeenkomstige staat als in een diepe slaap. De hersengolven zijn dan heel langzaam en regelmatig. Er is dan geen sprake meer van beelden en emoties, alle zintuigen (behalve voelen en luisteren) worden uitgeschakeld. In de Yoga Sutras heet dit Pratyahara. De fragmenten van het denken en de herinneringen die zich dan nog voordoen worden samskara's genoemd, het zijn de diepe onbewuste patronen die de drijvende kracht zijn achter ons handelen (karma). Met Yoga Nidra worden deze samskara's bewust gemaakt en gezuiverd.

Het vereist jarenlange beoefening om de diepe meditatieve bewustzijnstoestand te bereiken, maar gelukkig is het al wel vrij snel mogelijk om een ongekende ontspanning te ervaren. Voor wie niet gelijk 'de diepte' in wil is Yoga Nidra ook een prima ontspanningstechniek die eventueel dagelijks beoefend kan worden. Gedurende een Yoga Nidra neemt de lichamelijke, geestelijke en emotionele onrust af. Het belang van ontspanning en vooral eindontspanning wordt door alle grote yogaleraren erkend. Hoewel de meditatieve techniek van Yoga Nidra al in de oude teksten (de Tantra's) wordt beschreven, is het rond 1950 'opnieuw' uitgevonden door Satyananda, een leerling van Sivananda. Hij bedacht ook het protocol dat nu nog gebruikt wordt.

Ik zelf vond deze Yoga Nidra een fijne ervaring die ik graag zal herhalen. Aanrader!