woensdag 5 september 2012

Mucha


De Tsjechische Jugendstilkunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) ontwierp decors, meubelen, kostuums en juwelen, postzegels en bankbiljetten, maar de meeste mensen zullen hem waarschijnlijk kennen van zijn immens populaire affiches met mysterieuze dames. De bekendste is die met de Franse actrice Sarah Bernhardt in haar rol van Gismonda. Minder bekend is dat hij ook een aantal glasramen gemaakt heeft, onder andere voor de Gotische Sint Vituskathedraal in Praag.

Zijn ontwerp uit 1931 is een wonder van licht, kleur en activiteit. Mucha omgeeft St. Wenceslas, de patroonheilige van de Tsjechen, met scènes uit het leven van Slavische heiligen. Het raam geeft van boven naar beneden een samenvatting van 1000 jaar nationale geschiedenis.

Bovenste gedeelte: de 9e eeuwse christelijke missionarissen Cyril en Methodius dopen een discipel.

Middenstuk: een afbeelding van koning Wenceslas, die als kind tegen de zin van zijn tirannieke heidense moeder in werd grootgebracht door zijn christelijke grootmoeder St. Ludmilla. Beiden kijken omhoog, opgaand in gebed.

Benedendeel: typische Mucha-vrouwen, die de jonge Tsjechische en Slowaakse volken uitbeelden.

De Sint Vituskathedraal is de grootste en belangrijkste kerk van Praag en vormt het religieuze hart van de Tsjechische republiek. Een bezoek aan de kathedraal, onderdeel van De Burcht, is zeer de moeite waard. In het centrum van Praag is ook het Mucha Museum gevestigd. Een fraaie collectie van schilderijen, affiches, foto's en allerlei persoonlijke objecten uit het leven van de kunstenaar.

Lees ook: Obecni dum