donderdag 18 juni 2015

Rainbow pockets


In verhouding tot papieren boeken zijn ebooks nog altijd belachelijk duur. Je zou wel gek zijn als je niet voor het zelfde geld (of minder zelfs) zou kiezen voor zo'n prachtige Rainbowpocket. Een mooie serie boeken voor een kleine prijs.

Ik was altijd al erg gecharmeerd van deze Rainbowpockets, er staat een plankje vol in mijn boekenkast. Die gele zijkantjes, de mooie covers, de goede titels, ik werd en word er hebberig van. Tot mijn schrik stopte de reeks in 2012 (uitgeverij failliet),  maar een jaar later was er een herstart en sindsdien verschijnen er weer volop Rainbows. Een beetje storend vind ik wel dat de vormgeving en het formaat iets veranderd zijn.

De voorjaarsfolder vind je hier.

dinsdag 16 juni 2015

Laatste ollekebolleke



Vandaag gezien in de Volkskrant, een handgeschreven overlijdensadvertentie in dichtvorm.
Drs. P, origineel tot het einde.

Heel wat jaren geleden (1989) heb ik hem zien optreden. Het was een vrolijke avond. De nogal specifieke zangstem, een sigaartje in zijn hand en een bokaal met Belgisch bier op de piano. Onvergetelijk.

maandag 15 juni 2015

Peter van Straaten 80


Tekenaar en schrijver Peter van Straaten werd onlangs 80 jaar. Veel mensen zullen hem kennen van de vaak enorm goed getroffen cartoons die hij voor diverse bladen tekent. Ik koop nog elk jaar trouw zijn Zeurkalender. In Vrij Nederland verscheen zijn feuilleton Agnes en van 1968 tot 1987 tekende hij voor het Parool de politieke strip Vader en Zoon. Ergens begin jaren tachtig maakte hij voor mij deze tekening (van de vader). In die tijd was Van Straaten "het gelukkigst" vertelde hij laatst in de Volkskrant (hier).

vrijdag 12 juni 2015

Dierenplaatje 161


De dierenvrienden van Albert Heijn hebben een nieuwe spaaractie voor kinderen gelanceerd. Onder de titel Op avontuur met Freek Vonk kun je 160 dierenplaatjes verzamelen en in een speciaal album plakken.

Bij de uitgang van de supermarkt word je lastig gevallen door kinderen achter een dranghek, die bereid zijn elkaar af te maken voor zo'n dierenplaatje van Freek Vonk. Ik heb de eerste bloedneus alweer gesignaleerd.

Op het omslag van het album staat Freek met een net iets te witte glimlach in een arcadische setting, omringd door allerlei dieren die elkaar met rust laten. In de plaatjesreeks mis ik nog een belangrijk exemplaar: de plofkip van AH. Niet bepaald zeldzaam, helaas. Daarom heb ik plaatje nummer 161 maar zelf toegevoegd.

Zie ook hier.

woensdag 10 juni 2015

Alex Johnson: Buitengewone bibliotheken


Met veel plezier las, maar vooral bekeek ik het boek Buitengewone bibliotheken van de Britse journalist Alex Johnson. Het prachtige fotoboek over bibliotheken (en lezers) overal ter wereld is duidelijk met veel liefde samengesteld.

De locaties waar de boeken uitgeleend of ingekeken kunnen worden zijn niet bepaald conventioneel, en juist dat maakt dit boek zo kleurrijk en verrassend. Als leespassionata voel ik grote sympathie voor de geportretteerde lezers en vooral de mensen die het allemaal mogelijk maken, die hun nek uitsteken om op creatieve wijze of onder moeilijke omstandigheden het leesvoer aan de man te brengen. Dit gaat soms letterlijk erg ver: per kameel in de Gobiwoestijn of per ezel in het Andesgebergte. De lagere schoolleraar en reizende bibliothecaris Luis Soriano bijvoorbeeld, werd onderweg door bandieten gekneveld en beroofd van een exemplaar van Paulo Coelho's roman Brida.

Er komt veel aan bod in dit boek. Naast de genoemde mobiele bibliotheken is er aandacht voor thuisbibliotheken en allerlei grote, maar vooral veel kleine bibliotheken. Iedereen kent inmiddels wel de sympathieke little free libraries of een variant daarop in eigen omgeving.

Alex Johnson schrijft voor The Independent, zijn beide ouders zijn bibliothecarissen. Hij blogt op Bookshelf en Shedworking.

zondag 7 juni 2015

Raif Badawi


Wikipedia: hier

        Aktie: hier
                       

dinsdag 2 juni 2015

Molengeest/Endesloot


Op de fiets naar Leiden kom ik langs dit leuke kasteeltje. Het heet Endegeest, maar ik denk altijd: ha! Molensloot! Dat ken ik uit Kuifje, kapitein Haddock woont er.


Ik heb het eens nagekeken, maar ze lijken helemaal niet op elkaar, Endegeest en Molensloot. Eigenlijk alleen de bouwstijl.


Molensloot is gebaseerd op een bestaand kasteel in Frankrijk, Cheverny, dat gebouwd is in de 17e eeuw, van 1620 tot 1630, midden in de barok.


Het kasteeltje Endegeest werd gebouwd tussen 1647 en 1651. Dat scheelt toch niet zo heel veel en zo is het cirkeltje weer rond.